Articole stiintifice

INFORMATII PENTRU AUTORI

Orice student din tara sau strainatate poate trimite articole la adresa noastra. Articolele primite sunt selectionate de referenti de specialitate pentru a putea mentine un standard stiintific adecvat. Autorii vor primi revista ce contine articolul respectiv gratuit prin posta odata cu aparitia ei. Lucrarile respinse nu se vor inapoia autorilor.

CONTINUT :

Revista „SPITALUL” publica articole stiintifice din domeniile clinice si preclinice, ce releva rezultatele cercetarilor si studiilor medicale si experimentale din clinicile universitare, universitatile de medicina, precum si referate consacrate aprofundarii si sintetizarii informatiilor medicale.

Revista se adreseaza studentilor in medicina, medicilor si profesorilor universitar.

Articolele stiintifice se incadreaza in urmatoarele tipuri:

 1. Articole originale – cercetari si studii clinice sau experimentale
 2. Referate, articole de sinteza
 3. Caz clinic

STRUCTURA:

 1. Articolele originale vor fi structurate astfel: TITLU, AUTORI, REZUMAT, INTRODUCERE, MATERIALE SI METODE, REZULTATE, DISCUTII, CONCLUZII, BIBLIOGRAFIE.

TITLUL, eventual cu subtitlu, va fi concis dar informativ, (se prefera sa nu depaseasca 40 caractere)

AUTORII vor preciza: numele si prenumele, locul unde isi desfasoara activitatea (universitate, spital, departament, sectie), anul de studiu sau titlul stiintific / grad universitar, date despre autorul corespondent (adresa, telefon, fax) precum si adresa pentru a putea primi revista.

ABSTRACTUL, in limba romana si engleza, continand maxim 250 de cuvinte, trebuie sa releve specificitatea si importanta lucrarii si sa fie inteligibil fara a folosi referiri la alte parti ale articolului. Se vor preciza cuvintele-cheie.

N.B. Abstractul in limba ENGLEZA este obligatoriu pentru publicare, in vederea colaborarii cu alte reviste medicale studentesti din lume (JEMSA – The Journal of European Medical Students’ Association, student BMJ etc.)

INTRODUCEREA va arata pe scurt locul lucrarii in cadrul domeniului abordat, scopul, importanta si originalitatea contributiei respective, fara a se face o citare exaustiva din literatura.

MATERIALELE SI METODELE intrebuintate trebuie descrise sumar dar cu suficiente amanunte pentru a permite reproducerea experimentului

REZULTATELE SI DISCUTIILE pot fi prezentate separat sau combinate. Rezultatele obtinute (intr-un numar suficient de experimete pentru a fi concludente si, dupa caz, analizate statistic) vor fi interpretate obiectiv.

CONCLUZIILE trebuie sa corespunda rezultatelor obtinute. Se vor evita speculatiile excesive.

BIBLIOGRAFIA Lista referirilor bibliografice, aranjate in ordine alfabetica dupa numele primului autor, va cuprinde doar lucrarile citate in text cu numarul corespunzator lor scris in paranteze drepte [ ].

Citarea corecta a periodicelor include: numele autorului si initiala prenumelui, titlul articoluliui, denumirea jurnalului (abreviata conform INDEX MEDICUS), volumul, numarul, prima si ultima pagina, anul publicatiei. Exemplu:

 1. Bellantani S., Podda M.: Ursodial in the Long-term Treatement of Chronic hepatitis, J. Hepatol., 19(3): 459-464: 1993.

Citarea corecta a cartilor include: numele autorului sI initiala prenumelui, titlul cartii, editia, orasul si numele editurii, anul publicatiei. Exemplu:

 1. Golub E.S.: Immunology: A Synthesis. Sunderland, Massachusetts 01375: Sinauer Associates, Inc. Publishers; 1987.

N.B. Pentru o expunere riguroasa unitara, conforma cu standardele si recomandarile internationale, autorii vor consulta principalele publicatii din domeniul respectiv referitoare la nomenclatura, unitatI de masura, simboluri, abrevieri, (ex.: IUPAC, Nomina Anatomica, Biochemical Nomenclatura etc.).

 1. Referatele, articolele de sinteza vor cuprinde obligatoriu in structura lor sectiunile TITLU, AUTORII, REZUMAT, INTRODUCERE, CONCLUZII, BIBLIOGRAFIE, cu aceleasi indicatii ca la punctul A.
 1. Cazul clinic este un tip de articol care se va incadra in maxim doua pagini. Expunerea sa se poate incadra in structura urmatoare:
 • prezentarea cazului clinic
 • algoritmul urmat pentru diagnostic
 • conduita terapeutica
 • evolutie
 • concluzii.

Acest tip de prezentare este adaptabil in functie de particularitatile cazului. Scopul ei este schimbul de experienta, dar si experimentarea gandirii logice medicale si a discernamantului in diagnostic si tratament.

PREZENTAREA GRAFICA

Textul va fi dactilografiat sau tiparit la doua randuri.

Se vor evita pe cat posibil abrevierile; cele absolut necesare vor fi definite la prima utilizare.

Tabelele si figurile (grafice, scheme, desene, fotografii) vor fi trimise pe pagini separate; vor avea titluri si se vor numerota, iar locul lor in text va fi indicat prin respectivul numar.

Tabelele si graficele vor contine precizarea conditiilor experimentale si eventuale remarci, tiparite intre tabel/grafic si titlu.

Graficele vor avea indicata scara si unitatile de masura.

Desenele, graficele si fotografiile vor avea legenda.

Fotografiile sau cliseele (alb-negru) trebuie sa aiba o calitate foarte buna pentru a fi reproduse.

Se va evita repetarea in text a informatiilor continute in tabele si figuri (aceste informatii vor fi doar interpretate in text).

ADMITEREA ARTICOLELOR

Articolele vor fi publicate dupa avizul referentilor stiintifici, fara ca acestia sa cunoasca identitatea autorilor.

Criterile de selectie vor fi obiectivitatea si importanta informatiilor stiintifice, claritatea si concizia expunerii. Autorii isi asuma responsabilitatea, in acord cu principiile eticii si adevarului stiintific, in obtinerea datelor si prezentarea rezultatelor.

Redactia va transmite autorilor eventualele observatii ale referentilor in cazul in care articolul respectiv va fi admis pentru publicare.

Materialele trimise redactiei, publicate sau nu, nu se vor inapoia autorilor.

Revista si articolele publicate sunt protejate conform legii privitoare la Copyright.

Revista „SPITALUL” este non-profit.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: